Laksefjordvidda

I år manglet vi et medlem

Referat fra årets Meitemacktur – 2011-09-18

Finnmark var arenaen for årets tur. Uheldigvis hadde Frank B meldt forfall grunnet jobbforhold. Det er sånt som  kan skje, og håper at vi er fulltallig neste år. Hund-spilling blir ikke det samme med tre personer.
Bjørn og Yngve tok hurtigbåten fra Finnsnes til Tromsø på formiddagen. Flyet til Lakselv gikk først kl 17, så det var god tid. Litt trasking i Storgata hører da med, men med sekker og utstyr var veien kort ned til Skarven. Fin stemning allerede i 2-tida på en onsdag, med et variert klientell med overvekt av folk mellom 30 og 50. Vi benket oss til med en halvliter. Etter en stund kom det plutselig 5 damer og spurte om det var ledig ved bordet. Og det var det jo. 5 damer sånn mellom 50 og 60. Det viste seg at de skulle på 60-årsfest i Tromsø til en venninne. De hadde kommet med fly fra Østlandet, og virket allerede klar for festen.

   

Vi hadde kjøpt litt mat, og Yngve hadde slått til på husets god tilbud om å spise så mye suppe man ville, der alternativene var tangsuppe og tørrfisksuppe. Spennende! Særlig virket sistnevnte fristende, og den var riktig god og smakte og luktet – nettopp – tørrfisk. Damene var også sultne, og tørrfisksuppa ble varmt anbefalt til østlendingene, men de var noe skeptisk. Da kelneren var ved bordet spurte Yngve om det var mulig at damene kunne få smake på go´sakene, ut fra det gode argumentet om at det her kunne være snakk om å rekruttere stamkunder som ville hive innpå med tørrfisksuppe i lunsjpausene. Greit det, og dermed overtok sekretæren jobben med å hente og servere suppe til damene – til ganske stor forskrekkelse for utrente smaksløker som aldri hadde vært i nærkontakt med noe tilsvarende. Det gikk ned med skinn og bein. Vi kom såpass innpå damene at telefonnumre ble utvekslet for å utveksle fiskebilder og festbilder. Fint gjeng. Var det en ide å kansellere fisketuren på bekostning av en hyggelig langhelg i Tromsø?

 

Det ville være å få vel langt, så i 4-tida tok vi taxi til flyplassen. Og der var det flyproblemer som endte med at det var flyavgangen som var kansellert! Buss ble satt opp til Alta, men vi skulle jo til Lakselv. Frank var jo allerede klar i Lakselv for videre transport til Laksefjordvidda! Og neste fly gikk kl 23! Ikke noe å gjøre med, men heldigvis var det landskamp fotball mot Tsjekkia som man kunne fordrive noe av tida med. Var bekymret for at Frank kjedet seg veldig, og kom med gode og velmente forslag via meldinger om å ta en tur nedi elva for å få en laks eller to til turen, samt plukke noen kilo med multebær slik at vi hadde dessert til turen. Men nei – alle råd falt på steingrunn. Utakknemlighet er verdens lønn, eller hva det heter..

 

Dermed var vi ikke i Lakselv før kvart på tolv. Og sannelig, bagasjen til Bjørn var ikke kommet med flyet. Da var overnatting på hotell alternativet. Men heldigvis, utstyret var blitt med til Alta med buss, og har på et  vis kommet seg til Lakselv. Puh – det ble mye om og men.

   

Da gikk det strake veien mot Laksefjordvidda, så langt veien gikk. 30 lemen måtte bøte med livet oppover, det var nye av sorten dette året. I halv-to-tida på natta var den nye og flotte lavvoen satt opp. 6 grader men stille og fint. Vel installert var det godt å bare ta seg en god cognac og slappe av etter en lang dag med mye videreverdigheter. I halv 3-tida var det tid for å innta sovepose og få seg noen timers med søvn til neste dags aktiviteter.
 
Torsdag 11. 08
I 9-tida var vi klar for en ny og ubrukt dag. Enkel frokost og klargjøring av utstyr for utmars. Skulle være en 2.5 timers tur til et større vann i retning sør. Nå må det sies at Yngve var litt indisponert grunnet et langvarig rygghaill, inkludert et rufsete kne og litt muskelsmerter i legg og ankel. Nå må det jo sies at haill sies å være gunstig, men rygghaill kommer på langt nær i den klassen. Sant å si må rygghaill sies å være en latterlig form for haill å ha, ubrukelig til alt, og helt irrelevant i forhold til det å bringe fiskelykke.

  Flott terreng å gå i, tørt og fint. Rett før vi kom til destinasjonen var det et lite vann som utgjorde en del av en liten elv. Sånne plasser kan være lure.., og vi stoppet opp for å forsøke noen kast. Ofte er det førstemann som kaster ut som har best sjanser. Og det var jo naturligvis sekretæren som fikk bruket klart først. Og uti gikk sluken, og etter noen  sekunder røsket det i stanga, og på land kom en ørret på halvkiloet, rund og blank i skinnet. Det ble ikke mer der, men dette virket lovende...

  Vel oppe ved vannet var spente på responsen. Det ble et kast, to kast, ti kast,, femti kast..ikke antydning. Utpå et nes var det flotte forhold, dypt og fint. Store sluker ble brukt, små sluker, sluker i diverse farger, Bjørn forsøkte fluemetoden. Svart hav!            Det ble sånn smått klart at Laksefjordvidda ikke var ikke var ”på”. Her måtte det tydeligvis jobbes for middagen. Istedenfor fisking ble det heller tid for kaffe og mat og avslapping. Og det er i høyeste en viktig del av turen og opplevelsen til fjells i vakker finnmarksnatur. Omsider klarte Yngve å få en liten 200grams ørret. Fått og fått, den hadde surret seg i nærheten av kroken og hektet seg fast under hodet.

Dermed bega vi oss på hjemvei, men slik at vi tok retning av noen småvann på veien. Det første var et ganske lite vann, men dypt og fint ved land. Og sannelig, her fikk Yngve en flott og feit røye på 0.8 kilo. Bjørn fikk også to fisker, og FJ fikk en. Tross alt lovende. Vi hadde iallefall til middag.
Først kl 10 på kvelden var vi ved base camp. 12 timer på farta, det meste av tida gikk med til å traske rundt vann og mellom vann. Det ble ordnet et skikkelig bål. Deilig med en temperatur på bare 5-6 grader. Cognac´en ble funnet fram, likeså Jagermeisteren. Det vard dårlig med sitteplasser, det ble faktiskk stående drikkebuffet rundt bålet i hele 2 timer, i diskusjon om politikk, økonomi og alskens store og viktige problemstillinger, og med stadig økende promille helt til det ble klart får å karre oss inn i teltet og oppi soveposene i 2-tida på natta.

  Fredag 12.08

Etter frokosten gikk veien til de vannene vi hadde besøkt tidligere år. Igjen, veldig trått fiske. Frank fikk to, Bjørn fikk 1 og Yngve ingen... Kunne like godt tatt turen i Nordmarka.. På hjemvei var vi innom et fint vann, og der fikk vi ut oteren. Da fikk vi to fine røyer. I lett regn var vi ved teltet allerede i 16-tida, lettere mismodig over det elendige bittet.H            elt tydelig at vi var utafor sesongen allerede, sannsynligvis for seint. Så istedenfor å fiske under slike forhold bestemte vi oss for heller å kjøre tilbake til Kokelv og heller bruke det som utgangspunkt for utflukter. Dermed bar det dit. Temmelig lang tur, og den grusveien innover til Laksefjordvidda var så dårlig at man kjører i andregiret det meste av veien. Først i 23-tida var vi i Kokelv. Godt å få dusjet og tatt på rene klær. Litt tid til kortspilling og en cognac er det alltid tid for, men gjengen køyet sånn i ett-tida. 

Lørdag 13.08

  Det ble sovet og slappet av godt og lenge. Ingen hast med å komme seg avgårde. Vi regnet med at ørreten og røya ikke var i humør til å bite på våre sluker her heller. Men vi gjorde oss klare til å kjøre til Bakfjordvatnan. Men nei, vi forsøkte i flere vann. Ikke engang på oteren var det liv. Helt dødt. På tilbakeveien tok vi runden med tilleggsøvelser.  

På tilbakeveien stoppet vi og tok bilde av de flotte bergformasjonene. Men alt i 17-tida var vi i Kokelv. Været ble varmere og stadig bedre og sola skinte, og det ble tid for å å fyr i stampen utenfor. Bevare meg... Snakk oma tilværelse.. 41 grader å senke legemet nedi. Virkelig behagelig. Ble  det for hett, var et bare å ta en pause og sette seg på benken og kjøle seg ned. Vi fant en isoporplate som vi la imellom oss. Oppå den ble cognac-glassene fylt opp. Og vi hyrte inn Ranveig som kelner. Du store tid - for et liv.. Vi fant til og med  fram kortstokken, brukte isoporplata som bord, og bare dytta den rundt fra den ene til den andre. Vi var kraftig på etterskudd med hundspillinga, kun 7 enkeltrunder var unnagjort. Krise egentlig. Vi satt oppi stampen i hele 2 timer, avbrutt av kortere avkjølinger. Vi lignet på nown skrukkete halvtørre tørrfisker da vi var ferdige. Vi sendte til og med bilder av oss der oppi stampen til damene fra Skarven i Tromsø, med høyt hevede cognac-glass. Vi hadde jo lovet å gi livstegn fra oss, og dette måtte da være livstegn i massevis. Bilder fra festen i Tromsø ble sendt i retur. I mangel på fisk ble stampen en skikkelig høydare.

Tid for middag på grillen. Biff og grønnsaker og saus og vin og øl etter behag. Skyfritt og sol, men klokken var blitt 21 og temperaturen var krøpet ned til 6-7 grader. Reinsdyrskinn og pledd hjelper godt på. Deilig å sitte slik ute rundt flammene fra grillen. I ellevetida var det tid for å komme seg inn. En fantastisk kveld.

  Søndag 14.08.

  Søndag går med til pakking og hjemreise. Etter frokost kjørte Frank oss til Lakselv. Så gikk turen til Tromsø. Bjørn dro til Sørreisa, mens Yngve dro til Bergen.

Dermed var årets tur slutt for denne gang. En tur der vi ikke traff på fiskelykka, men det er alltid mye fint som skjer og foregår og kjekt å treffes.

Video fra turen  http://youtu.be/CMbGWhuPaOA

Video: Hail er oppskryttt; http://youtu.be/Rx6GPr9epFY

  Konkurranser

Fisking
Som nevnt, det ble ikke fangsten. Det ble små tilfeldigheter som avgjorde. Totalt fikk vi "hele" 9 fisker!! På Laksefjordvidda!!

 

Y: tre fisker, etter poengene 7, 5, 2 = 14 poeng (poeng er etter størrelsen)
B: to fisker, 5, 3 = 8 poeng
F: fire fisker, 4, 2, 2, 2 = 10 poeng 

Hundspilling

  Vi rakk kun 6 runder, av de 10 som egentlig skal avvikles. Med årene har vi hatt større og større problemer med å få avviklet kortspillinga. Spesielt i telt viser dette seg vanskelig, det er for stive kropper til å få lagt seg bekvemt nok for kortspilling.

Vel, for å ta det kort: Yngve gikk på tre tap, Frank 2 og Bjørn ett, og da var jo den saken klar.

 

Tilleggskonkurranser

  hmmm.. nå må det sies at referatet ble skrecvet  

Disse ble avviklet på lørdagens tur. De består av tre øvelser valgt etter omstendigheter og fantasi. Den første øvelsenvar å få en (av tre) stein til å rulle lengst mulig nedover en ganske bratt helning. Det høres jo kurrant ut, men valg av tyngde og form er viktig. Det endte med at Yngve fikk den lengst avgårde, og hvem som ble nr to og tre, ja det husker ikke referenten et fjert av...

Den andre øvelsen er en klassiker fra barndommens tid: Å få flest sprett ved å kaste en flat stein utover et vann. Husker ikke referenten feil, så var det Yngve som dro iland seieren her og.
 
Den siste øvelsen er slettet fra referentens minne (referatet ble dessverre meget forsinket pga ulike forhold og aktiviteter, og ble først ferdigskrevet påsken 2012). Så det er bare å beklage.. Heldigvis er sluttresultatet av tilleggesøvelsene notert ned..

Sammenlagt

Resultat            Fisking            Hund            Tillegsøv.            Sum
1 Yngve            10                        6            5                        21
2. Bjørn            6                        10            4                        20
3. Frank            8                        8            3                        19
Uhyre jevnt altså, der alt ble avgjort på noen tilfeldige tilleggsøvelser. Men både fiskinga og hundspillinga ble temmelig amputert, så det ble litt surr i konkurransen i år.  

 

Dermed er det bareå si lykke til til neste år...