Referat 1995

Meite Mack ens Venner

Referat fra fjelltur for medlemmene av Meitemackens Venner - 1995

Deltakere på årets tur:

 • Frank Jon
 • Bjørn Olav Olsen
 • Yngve Bersvendsen


TORSDAG 17 AUGUST.

Deltakerne ankom Haukeligrend torsdag ca. kl 13 i strålende solskinn og drøyt 20 grader. Her ble vi tatt imot av daglig leder ved Haukeligrend Motell, Henning Henningsen, en utflyttet Honningsvåg-væring. Vi kjørte opp til Songevatnet, og på veien benyttet generalsekretæren anledningen til å legge inn masse godord om Sørreisa kommune som ferie- og kultursted, i tråd med foreningens vedtekter. Henningsen satte stor pris på informasjonen, og skulle gjerne formidle den videre der dette falt seg naturlig.

Vi ble skysset i båt i innerenden av vannet. Vi gikk langs elva Storhelleråi og kom 1.5 time senere opp til Ormevatnet. Generalsekretæren sonderte terrenget og fant en passende teltplass.

Varmen og solen hadde gjort våre kropper svette, og Frank og Bjørn tok resolutt alle tekstiler av og jumpet i vannet. Slike lettsindigheter kan ikke en generalsekretær tillate seg, og stod imot fristelsen. Grynt og kauk hørtes nedimellom steinene. Kjekke gutter, så absolutt. Teltet ble satt opp, og en velfortjent matbit fortært.

Ormevatnet er 600-700 meter langt, 100-200 meter bredt, og med mange viker og nes, og med Storhelleråi rennende igjennom, noe som gjør at det er en viss strøm i vannet. Stedet er meget vakkert, og fiskemulighetene så lovende ut, selv om det ikke er særlig dypt. Vi kastet forventningsfult dubbene ut, uten noen umiddelbar respons. Makk, flue og sluk ble prøvd, men uten hell. Omsider fikk Bjørn en liten pinne på 75 gram, som generalsekretæren mente burde få vokse seg større. "Steikfesk" var svaret, og dermed var fiskens dager talte. Nå var fiskeværet det verst tenkelige; sol, varmt i luft og vann og lite vind.

Vi la fiskestengene ut på sjølfiske, og Frank, den selvutnevnte og naturlige kokk, tilberedet middag. Etterpå slappet vi av, idet mørket senket seg over viddalandskapet og stjernehimmelen ble klarere og klarere. Myggen var på hugget, og vi tente bål. Tre Mack-øl ble hentet nedenfra vannet. Gjett om det smakte. Litt sterkere saker ble også tryllet frem. Tilværelsen var p† alle måter fortreffende.

Utpå kvelden trekte vi oss inn i teltet for den første hundrunden i kortspillkonkurransen, hvor reglene er som følger: Den som først har tapt 3 enkeltspill får ett poeng, og en runde er dermed avsluttet. Det spilles 10 runder, som da totalt gir 10 poeng.

FREDAG 18 AUGUST.

Vi stod opp med morgensola, til dugg i gresset og blikk stille vann. Snart var kaffen klar og frokosten inntatt. Planen var å ta en runde i terrenget for å sjekke flere fiskevann. Vi fisket oss videre oppover Storhelleråi. Videre gikk turen via flere mindre vann til Viertjørni uten å se snurten av noen fisker i solskinnet. Her var det imidlertid litt liv. Ørreten spratt livlig, og den var stadig frempå og tok på spinneren, som viste seg å være det beste "agnet" på turen. Snittet lå på ca. 150 gram, altså ikke allverden. Først i 22.30-tiden var vi tilbake i "base camp" etter et flott tur. Gjengen var adskillig sulten og Frank disket opp med pasta, saus og pølser. Igjen rigget vi oss til med gode drikkevarer. Spesielt Jaegermeister falt meget godt ut i smak. Under himmelhvelvingen ble det mimret om mangt, ikke minst ting som skjedde i hine dager i Sørreisa, denne naturperle i nord. Kvelden ble avsluttet først i halv 3-tiden med flere hund-runder, der Bjørn fikk et par sviende nederlag.

LØRDAG 19 AUGUST.

Sol fra skyfri himmel. Det var først nå vi merket at solen hadde gjort sin virkning. Tomatrød i trynet og nakke. Med fjorårets tur i mente i regn og tåke, var det ingen som tenkte å ta med solfaktor 20. Frank rigget til primusen, fyrte opp pannen og braste 12-15 ørreter, surret de godt i rømme og serverte. Selv Arne Brimi ville nok lært seg noe om matlaging og matglede. For en start på dagen!!

Siden erfaringen fra Viertjørni var såpass bra, gikk vi dit, et tur på 15-20 minutter. Men ørreten hadde denne gang gått fullstendig i dvale. Ikke rart, med 20 grader i luft og vann, blikkstille og stekende sol. Spesielt generalsekretæren innrømmer at tålmodigheten ebbet noe ut, og lot fisking være fisking for en stund, alt for godt vant som han er fra Stabbursvatnan. Bjørn og Frank slet seg imidlertid til et par fisker. De hoppet netto ut i vannet og lå der og hoiet en stund. Solen, som Frank etter hvert døpte "det gule helvete", var rent plagsom. Vi sendte våre medfølende tanker til Sørreisafolket, som knapt har fått øye på solen denne sommeren. Bjørn fikk den gode ide å dobbeltbrette en meter med hvit tørkerull og binde stasen rundt panne og nakke. Godt tankearbeid!! Vi spiste godt: 4 egg hver og med rikelig med bacon. Kortstokken ble funnet frem. Denne gangen var det generalsekretæren det gikk ut over, riktignok meget hårfint til tross for meget uheldige kort.

Vi kom god og sulten tilbake til teltplassen. Igjen fikk Frank vise sine kokkekunnskaper. Entrecot med bernaise-saus og poteter, med Mack-øl. Stasmåltid!! Bål ble tent. Stjernehimmelen blottet seg. Temperaturen var fin. Ja, til og med ørreten spratt. Mange høytravende filosofiske tanker og hypoteser ble utvekslet, om tilværelsen, fortid, framtid og andre vitale spørsmål. Vi så sågar flere stjerneskudd og et par lysende meteorer som vinglet over stjernehimmelen og forsvant i horisonten. Bjørn kom med den påstanden at de gikk under Melkeveien!! Så vet han vel det for han var med i Speideren. Cognac'en og Whiskey'en sitter litt løst i en slik stund, men aldri overdrevet, da dette strider mot foreningens ånd. Det er øyeblikk vel verdt å minnes!!

24.00 var fiskekonkurransen offisielt slutt. Kortkonkurransen ble avsluttet i teltet en times tid senere. Ang. resultater vises til eget punkt nedenfor. En innholdsrik dag var over i dette lands fantastiske natur.

SØNDAG 20 AUGUST

Det var ikke tid til annet enn å spise frokost, pakke sakene og begi seg på hjemvei. Vi fisket oss nedover Storhelleråi, og generalsekretæren fikk den ære å få den siste fisken på årets fjelltur. I 11-tiden var vi ved Songevatnet igjen, og der ventet Henning Henningsen, med sønn medbrakt. Vinneren av fiske- og kortspillkonkurransen ble høytidelig overrakt sine vandrepremier. Vel tilbake i Haugeligrend , spiste vi middag på motellet og betalte Henning for hans tjenester (de må ha dyr bensin der oppe under vidda!).

Så var det bare å ta avskjed for denne gang. Vemodig å tenke på når det er et helt år til neste gang. Frank og Bjørn rullet nedover dalom, mens Yngve ventet en times tid på bussen til Bergen. En aldeles praktfull tur var over, i det deiligste sommervær, i den vakreste natur en kan tenke seg. Bare Nord-Norge i all sin prakt kan måle seg med dette.

KONKURRANSER

Som nevnt i vedtektene, har MeiteMackens Venner to hovedkonkurranser, fiskekonkurranse og kortspillkonkurranse ("hund"), samt inntil tre tilleggskonkurranser.

Som vandrepremie i kortspillkonkurransen er en antikk sølvfarget hundfigur (vanskelig å beskrive formen på denne). Vandrepremie i fiskekonkurransen er en ørret som generalsekretæren egenhendig har skaffet til veie, hengt til tørk for så å bli forgyllet i en gylden bronsefarge hos gullsmed. Det hele er forlagt i et sort antikt kinesisk skrin med orginalmalinger.

1. Hund-konkurransen.

Her lå generalsekretæren lenge godt an, men med maksimal uflaks i avslutningen, endte han på 5 tap, altså 5 poeng. Frank slet også lenge, men tok seg fint inn på slutten. 3 poeng. Og Bjørn da, hvis flaks i kortspill denne gangen gav seg de mest bemerkelsesverdige utslag. Han presterte å få trumpfen hele 70 % av omgangene, og hadde han 15 kort på hånden, ja så kan du være sikker på at halvparten var trumpf, minst. Nå skal det sies at en viss teft nok også gjorde utslaget: 2 poeng.

Rekkefølgen i hund-konkurransen ble altså:

 1. Bjørn
 2. Frank
 3. Yngve

2. Fiskekonkurransen

Her må visse forutsetninger understrekes. Frank og Bjørn hadde i anledningen gått til innkjøp av nytt og kostbart utstyr, mens Yngve fremdeles hadde samme utstyret som han fikk til konfirmasjonen, en arme ABU 20 og en stiv og støl stang. Ikke noe for sluker på to gram. Videre hadde Bjørn utstyrt seg med 3 stenger, vi andre med 2. I tillegg var fiskeværet meget vanskelig, og generalsekretæren hadde en tendens til irrelevant aktivitet i denne sammenheng; filosofering, avslapping og nytelse av den omkringliggende natur.

Poengskalaen er som følger:

 • Fisk under 125 gram: 1 poeng
 • Fisk mellom 125 og 250 gram: 2 poeng
 • Fisk mellom 250 og 500 gram: 3 poeng
 • Fisk over 500 gram: Poeng etter størrelse

Yngve fikk 4 fisker a 2 poeng: totalt 8 poeng

Frank fikk 5 fisker a 1 poeng, 3 fisker a 2 poeng og 1 fisk a 3 poeng, totalt 14 poeng

Bjørn fikk 8 fisker a 1 poeng, 2 fisker a 2 poeng og 1 fisk a 3 poeng, totalt 15 poeng

Rekkefølgen ble da:

 1. Bjørn
 2. Frank
 3. Yngve

Det må sies at Bjørn overrasket stort her, tatt i betraktning at Frank og Yngve har ansett seg som de suverene fiskere, og at Bjørn i denne sammenheng nærmest var en "attpåklatt". Denne holdning er herved et saga blott. Han er et fullverdig medlem i Meitemackens Venner, også når det gjelder fisking.

3. Tilleggskonkurranser

Utpå lørdagskvelden var det tid for de tre tilleggsøvelsene som vedtektene tillater at generalsekretæren introduserer. Den som kommer best ut på alle øvelsene samlet får 5 poeng, nestemann 4 osv. Øvelsene var:

 1. Pinnerace
 2. Presisjonskast med stang
 3. Makkrace
1. Pinnerace.

Poenget her er å komme først i mål med hver sin trepinne i en liten bekk, ca 50 meter. Tre race, og vinneren sammenlagt kåres. Starten gikk, og tre mennesker med hvitt pannebånd huiet og skrek på sine utvalgte. Gjengen lignet mest på noen Jihad-krigere på krigsstien.
Håper ingen så opptrinnet!!

2. Presisjonskast med stang.

En fiskeveske ble plassert på ca. 20 meters avstand, og poenget er å komme nærmest denne med fiskestang og dubb som redskap. Her fikk generalsekretærens lange rutine komme til sin rett, og det ble en klar seier.

3. Makkrace.

Et liggeunderlag ble streket opp med et startpunkt og et mål, med 20 cm. avstand, og ble så lagt i en passe helling. Deretter gjaldt det å finne en sprek makk. Frank og Yngve plukket frem et par fyrrige rødmakker, mens Bjørn fant en lang og heller dorsk kvitmakk, av ukjent grunn. De ble døpt henholdsvis Jørgen, Arnulf og Sverre. Det var som da Monty Pyton-gjengen skulle løpe 100-meter. De for i alle retninger. Frank, som hadde tatt seg en tur bak teltet, ble øyeblikkelig mistenkt for å ha dopet dyret med Finns Myggolje. Hans utvalgte spurtet av sted i muskuløs Ben Johnson-stil. Klar seier.

Ikke rart det gikk galt med Bjørn, med den slappisen - for anledningen omdøpt til De Sverre

Totalt resultat i tilleggsøvelsene:

Poeng: Navn: Pinnerace: Presisjonskast: Makkrace: Klassiffer:
5 poeng Frank
Nr. 1
Nr. 2
Nr. 1
4
4 poeng Yngve
Nr. 3
Nr. 1
Nr. 2
6
3 poeng Bjørn
Nr. 2
Nr. 3
Nr. 3
8


Rekkefølge og totalsummer for konkurransene som helhet:

PLASSERING NAVN FISKING KORTSPILL TILLEGGSKONK. TOTALT
1 Bjørn 10 poeng 10 poeng 3 poeng 23 poeng
2 Frank 8 poeng 8 poeng 5 poeng 21 poeng
3 Yngve 6 poeng 6 poeng 4 poeng 16 poeng

Årets meitemack er altså BJØRN OLAV OLSEN.

GRATULERER!!


BAD BEHAVIOUR

Bad behaviour betyr uhøvelig adferd eller oppførsel som generalsekretæren suverent kan poengtere ved å gi minuspoeng, som dog ikke har noe med selve konkurransen å gjøre.

Følgende ble notert:
Frank:
- Litt vel overivrig etter å sikre seg vaandrepremiene. Generalsekretæren vil på det sterkeste poengtere at det viktigste er det sosiale aspektet utøvd i en storslått natur. - Hadde litt luft i systemet ved noen anlledninger, noe som gav seg høylytte uttrykk. Slikt oppfatter generalsekretæren som ikke spesielt høvelig.
Bjørn:
- Også han viste seg vel konkurranse-mindded. - Suksessen gikk han iblant til hodet, meed en antydning til hovmod. Slike ting vil generalsekretæren umiddelbart slå ned på. "Tap og vinn med samme sinn" anser generalsekretæren som et passende motto for tolerante og overbærende personer.
Yngve:
Vel, det er ikke greit å være sin egen sensor, så var det noe å påpeke, er jeg redd det er fortrengt.

Forøvrig ble det bestemt at selve hovedsymbolet, Mackskiltet, innehas av den til enhver tid sittende generalsekretær.

Ny generalsekretær for neste periode er Frank Jon


Med hilsen

Yngve Bersvendsen
Fungerende gen.sekretær