Referat 1996
Frank Bervendsens første tur

Meite Mack ens Venner

Referat fra fjelltur for medlemmene av MeiteMackens Venner - 1996

Deltakere:

 • Frank Jon
 • Bjørn Olav Olsen
 • Yngve Bersvendsen
 • Frank Bersvendsen

Gjestedeltaker:

 • Yngvar

Det må allerede på dette tidspunkt i referatet på det sterkeste poengteres at generalsekretæren for årets tur, Frank Jon, ikke har skrevet referat fra turen. Han påstår at det ligger et gjenglemt referat i en skuff på et London-hotell!!. Vi er alle usikre på sannhetsgehalten i denne påstanden, men må bare ta den til etteretning. Resultatet er at dette referatet blir skrevet høsten 1998 av Yngve Bersvendsen, som i forbindelse med turen 1998 ble oppnevnt til permanent sekretær, og dermed med ansvar for referatjobben. En meget beklagelig hendelse. På denne bagrunn blir referatet noe redusert, og hendelsene må erindres etter beste evne.

Årets tur var lagt til vår kjære hjembygd Sørreisa. Dette var den første turen som medlemmene i MeiteMackens Venner arrangerte i, om ikke i Nordens Paris, så i Nordens København (eller noe sånt). Yngve var på forhånd innstallert hos sin moder på sommerbesøk. De øvrige skulle ta fly til Tromsø og båt til Finnsnes, hvoretter de skulle hentes av Yngve med bil.

Sekretæren fryktet dette opplegget. For dette ga allverdens tid for de øvrige til å "fyre". Og ganske rett. Det var iallefall 3 særdeles lettlivete karer som gjynget over landgangen fra Fjordkongen. Gjestedeltakeren var eneste i "normal" tilstand. 2 timers flytur, vissnok med Mackservering, hadde gjort gutta andskillig møre ved fremkomst. De ble tilslutt nektet servering på flyet!!. Og situasjonen ble ikke bedre med 2-3 timers ventetid i Tromsø. Hele melkeruta ble unnagjort på tre timer, og den ruta er ikke liten!!! Prelaten, Pizzahuset (eller hva den heter nå?), Boccacio, Rorbua, Ølhallen, Skarven. "You name it". Sekretæren minnes med vemod sine 4 år som student i Ishavsbyen. Det han brukte, dog med stor flid, av tid på runden, det gjorde altså disse på 3 timer. Hvor mange halvlitre med Mack som gikk med skal være usagt. Hadde de ikke vært nødt til å møte opp på Finnsnes, så er det ikke godt å si hvor de hadde våknet neste dag.

Det ble en minneverdig kjøretur de to milene til Sørreisa. Fem godt voksne menn, med ditto voksen sekk, ble stablet inn i moder Johanne’s Daihatsu Charade 1981-modell. Man kan trygt si at kjærra ble sid i buken. Det som minnes var at sjåføren, dvs. sekretæren, til stadighet fikk synet stengt av noen ivrige hender fra baksetet. Vel, veien var jo kjent fra før, ikke minst på bakgrunn av tre års att-og fram-kjøring til gymnaset i Finnfjordbotn. Så vi kom velberget frem.

Vel fremme vartet Johanne opp med vafler og smørbrød, og uten fast føde på 6-8 timer, så gikk det ned. Så bar det på Samvirkelaget for innkjøp. Problemet var alle bekjente, Strand, Higraff og fanden husker alle. Og slike ting tar tid. Men omsider var en del six-pack med Mack (det ble etter hvert flere turer til butikken), samt mat, på plass i bilen. Så bar det oppover til hytta ved Stabbursvatnan, Johnstua. Været var praktfullt, noe det var under hele oppholdet. 24-25 grader og stekende sol.

Fisketillatelse var ordnet på forhånd ved å kontakte Vidar Mortensen. Alkoholprosenten var etter hvert gått såpass ned at det var tid for å ta en tur nedi midterste Stabbursvann.

Nå skal det innrømmes at to år etter, så har ikke sekretæren klart for seg hvor og når man fikk fisk, hverken på torsdags kveld, fredag eller lørdag, heller ikke hvor mye. Det som iallefall er klart er at det var mer enn nok til å nyte fersk ørret til de fleste måltid. Flue og dubb var det beste fiskeredskap. Vi tok også en tur på fjellvatnan, men der var det lite å få. Ikke rart i blikkstille og solskinn. Det erindres at Frank vasset 30-40 meter ut i Olavatnet. Om det var for å lage "fluebris" eller for å komme lengre ut, skal være usikkert. Lite hjalp det iallefall. Men det var en nydelig kveld, med midnattsolen såvidt bak Lysheia før den dukket opp igjen. Yngvar, søring, var stum for en stund. Men en Mack på lur ble det en stastur.

Natt og dag gikk noe i surr. En sen kveld gikk Frank B. og Yngve ned for å fiske. Blikk stille og dis på vannet. Umulige fiskeforhold. Istendenfor fant vi på at vi skulle lage bål. Det ble det største bålet som noensinne er laget i de trakter. Skinnet fra de røde flammene, i småskumringen i august, lyste opp såvel nattehimmelen som Stabbursvannet. Gnistfokket stod 3-4 meter til værs. Vi hadde med en flaske Whiskey, så det var nok å ta seg til. Uheldigvis var Frank så uheldig å kollidere med en tykk tørrgrein, med det resultat at synsevnen etter hvert ble redusert en del, da det kun var ett øye som var funksjonsdyktig. Det så slett ikke pent ut; blått, rødt, lilla, der selve øyet ikke var synlig. Denne tilstanden vedvarte under hele oppholdet, og sannsynligvis i flere dager etterpå. Sånn kan det gå.

Kortkonkurransen i hund gikk sin gang, uten at detaljene i denne står klart for sekretæren nå to år etterpå. Tilleggskonkurransene på lørdagen ble avviklet.


KONKURRANSENE

Yngvar deltok ikke i disse som gjestedeltaker.

1. Fisking

Her må det nok sies at Frank J. og Yngve hadde et fortrinn, da de er meget erfarne Stabbursvannfiskere. Hvor mange fisker det ble erindres ikke. Resultatet ble som følger:

 • 10 poeng: Yngve
 • 8 poeng: Frank J.
 • 6 poeng: Bjørn
 • 4 poeng: Frank

2. Hund

Rekkefølgen er noe uklar, med det er klart at Frank B. vant. Hund er tydeligvis hans spesialitet. Sekretæren tror det var denne rekkefølgen:

 • 10 poeng: Frank B
 • 8 poeng: Bjørn
 • 6 poeng: Frank J.
 • 4 poeng: Yngve

3. Tilleggsøvelser

I denne øvelsen er det generalsekretæren, dvs. Frank J., som legger opp tre øvelser etter fritt valg.

Myrløp

5 pinner var stukket ned i myra på nordsiden av Stabbursvatnet, i rett linje med ca. 10 meters mellomrom. Så startet man i ene enden, løp til første pinne og tilbake til start igjen, så til pinne nr to, osv. En kraftkrevende sak i blautmyra.

Knivkast

Denne øvelsen gikk ut på å kaste en kniv og få den til å stå i en bjørk. Sekretæren er usikker på rekkefølgen, og resultatet er dessverre noe omtrentlig.

Presisjonskast med stang.

Poenget er å treffe nærmest mulig tre mål med ulik avstand med dubb eller lignende. Erindringen av resultatet er igjen noe diffust.

På tross av denne uklarhet, må det settes opp en rekkefølge. Skulle det ikke komme klare innsigelser, er denne som følger:

Poeng: Navn: Myrløp: Knivkast: Presisjonskast: Klassiffer:
5 poeng Frank
Nr. 1
Nr. 4
Nr. 1
6
4 poeng Yngve
Nr. 2
Nr. 1
Nr. 4
7
3 poeng Frank B.
Nr. 3
Nr. 2
Nr. 3
8
2 poeng Bjørn
Nr. 4
Nr. 3
Nr. 2
9


Sluttstilling i konkurransene:


Nummer: Navn: Fisking: Hund: Tilleggsøvelser: Totalt:
1
Yngve Bersvendsen
10
4
5
19 poeng
2
Frank Jon
8
6
5
19 poeng
3
Frank Bersvendsen
4
10
3
17 poeng
4
Bjørn Olav Olsen
6
8
2
16 poeng

Minuspoeng erindres ikke. Som man ser blir dette poenglikhet mellom Yngve og Frank J. Rangeringen foretas på grunnlag av øvelsenes viktighet, som er 1. Fisking, 2. Hundkonkurranse, og 3. Tilleggsøvelser.

Det annonseres dermed at årets MeiteMack for 1996 er Yngve Bersvendsen!!

Det presiseres at dette vinnerresultatet ikke er fremkommet på grunn av sekretærens rolle i dette referatet, men står rimelig klart i sekretærens erindring, og er bekrefet av Frank J.

En strålende tur ebbet dermed mot slutten. Stabbursvatnan og Johnstua ble forlatt for denne gang, og så bar det samme veien tilbake med de fem herrer, forhåpentligvis i mer respektabel form enn på oppoverturen. Sekretæren hadde enda et par dager igjen av ferien i bygda.

Dermed gjenstår det bare å ønske velkommen til neste års tur. Ny generalsekterær er Bjørn Olav Olsen. SES!!

 

Yngve Bersvendsen

sekretær