Reefrat 2006

Referat fra årets MeiteMacks tur – 2006

 

 

Årets generalsekretær var Yngve, som også er fast sekretær og turreferent.

 

Årets MeiteMack-tur var lagt til Sørreisa i tida 9-13 august. På onsdagskvelden 9. august kom vi alle til bygda. Frank J (forkortet FJ) og Yngve kom fra Alta, der vi hadde vært og fisket på Laksefjordvidda. Fiskekvoten var slik sett fisket opp, og vel så det, men i Sørreisa var det nye slag som skulle utkjempes. Bjørn hadde kommet et par dager før og gjort innkjøpene, mens Frank kom fra Oslo på utpå kvelden. I 21-tida samlet hele gjengen seg hos ho Johanne. Som hadde hatt potetene klare alt fra i 5-tida på ettermiddagen, men først nå var ble det tid for kjøttkakene og kaffe derpå. Nytt om ting og tang ble utvekslet, før Ingvald kjørte oss opp til Johnstua.

 

Fint vær, men litt varme i ovnen må jo til. Så var det å rive av seg litt tørst med litt Mack, og det tok ikke lang tid før bordet var rigget til for hundspilling – en lang og krevende øvelse i foreningen. To av de foreskrevne ti rundene ble spilt, og da var klokken blitt 4 om morran. Vanligvis pleier folket være vel tørst den første kvelden, men denne gangen ble det ganske pent og pyntelig.

 

 

Torsdag 10.8

Opp i 9-tida. Enkel frokost. Vi hadde tenkt oss opp bak Vakkerhompen, til Sommerrovannet, der vi hadde en viss suksess ved forrige besøk. Tok veien innom toppen og skrev oss inn i boka, Frank B (forkortet FB) til og med to ganger. Det var nok 10-15 år siden de andre tre herrene hadde vært her oppe, så det var nostalgiske blikk utover Solbergfjorden, Hjerttind, Istind, Andsfjellet, Målselva, Børringen, Senja etc. etc. Stedet bærer sitt navn med rette.

 

Fisken bet faktisk innimellom, først og fremst på sluk, 7-grams stingsild funket bra, likeså litt større sluker, samt mørke spinnere. Veldig fin fisk i dette vannet, hadde på sikkert noen stasfisker på oppunder kiloen. Vi fikk til sammen 8-9 fisker mellom 300 og 500 gram. Vi rigget til bål i finværet, kokte kaffe og spiste litt. Trivelig der oppe. Etter hvert gikk vi over til Jonvannet, der vi overraskende nok fikk 3 fisker, i et vann der det ikke er enkelt å dra den inn. Så ned til Bisnissen – stort sett bare smått som gikk ut igjen. Så var det Vegavann, der FJ fikk en ok fisk. Ikke lett å få den her heller, og fiskeplassen er begrenset langsmed sivkanten. Lite tråkk av folk – i disse nett-tider det er vel knapt en ungdom som vier seg til fisking og friluftsliv – tingene var mye bedre før, og sunnere…

 

Vel hjemme etter en flott tur i 6-tida på ettermiddagen. Så var det å ordne til middag, som er blitt en FJ spesial: Aluminiumsfolie, godt med smør i bånn, oppskjærte poteter, gulrot og løk, så et par fisker oppå grønnsakene, rømme, pepper og salt. På bålet med det. Mack til. Et virkelig stasmåltid.

 

Så var det bare å sette seg ned med hundspillinga, som suger tid. Og med jegermeisteren, VSOP’en og Mack’en lett tilgjengelighet, er det alltid en viss fare for at det glir ut. Innimellom en frisk politisk diskusjon, der FB får utløp for sin sterke skepsis til disse hersjens reservekommunistene i Arbeiderpartiet, som flår Ola og Kari til skinnet og sender gryna til indre Burundi. Og Bjørns investeringer i jobbsammenheng må jo tas opp, og FJ utfordret til og med sekretæren til å definere ”kapitalisme”.... Ja-ja, vi ville nok klart oss bra på Tinget, uvisst på hvilket parti.

 

Vi var i køya allerede kl. 1, og det er faktisk tidlig. Mulig at den lange natta tidligere hadde innvirkning, den fine fisketuren, all gåingen, og kanskje også VSOP’en – alt i skjønn forening.

 

Fredag 11.8

Det meste av fredagen er det ikke så meget interessant å berette om. Opp i 9-tida, frokost som vanlig. Ganske tett tåke, helt vindstille – dårlige fiskeforhold. Frank B hadde avtalt møte i bygda, på dette calling- og TopTemp-opplegget sitt. Det bør jo bemerkes som meget positivt at sønn til Dagny og Kåre har bidratt med en rekke arbeidsplasser i bygda, som sårt trengs nå når ”fabrikken” ser ut som en skraphaug nede på Øyjordnesset. I 11-tida kom Stig Knutsen oppover og hentet Frank: ”Blir vel borte i 2-3 timer....” Problemet for de resterende var en viss handlingslammelse, både på grunn av at hundspillingen ikke kunne kjøres videre, og at det var så dårlige fiskeforhold. Men vi gikk likevel ned til Stabbursvatnet og slengte ut. Det ble noen fisker, men synes generelt at størrelsen har blitt redusert med årene, så det ble mye ”catch-and-release”. Lagde til bål på øversida av det midterste vannet, kaffe og avslapning, og dermed god tid til litt diskusjoner og refleksjoner om ditt og datt.

 

I 3-tida gikk vi opp til hytta igjen, ingen FB å se. Vi laget til en skikkelig runde med egg og bacon. Først i 6-tida kom Frank opp, igjen transportert av Stig. Det var tid for en kortrunde, men sånn smått ble det snakk om å legge inn en bowlingrunde på Finnsnes som del av konkurransen. God ide, mente jo FB, han så vel også visse andre muligheter... Uten bil, langt oppe ved Stabbursvatnan, med en liten dærsj promille, er et slikt prosjekt for de ”normale” et temmelig kronglete prosjekt, bl.a. på grunn av at det er bom langt nede i Nordliveien som krever nøkkel. Men kronglete - ikke for alle. ”Vi drar til Finnsnes”, mente FB. Kokka 20.50 ringte han etter taxi. Ole Harry svarte i andre enden, og joda, nøkkel skulle det alltids la seg gjøre å skaffe. Kl. 21.00 ringte FJ til bowlingen på Finnsnes, men dessverre, den stengte kl. 22. Og det tidsskjemaet kunne umulig holde, så vi andre ville avbestille taxien, som allerede var på vei, og heller ta en tur på lørdagen... Men nei: ”Vi drar til Finnsnes”, ”jeg betaler”. Det må vel sies at den halve VSOP’en var blitt kvart, og det var blitt noen færre ølbokser ute på verandaen.

 

Ikke lenge etter kom taxien, kjørt av en dyrøyværing, en liten skuffelse... Stopp ved Otto’s Pub. Inn, skjeggete og delvis illeluktende etter alle fysiske strabasene de siste par dagene uten tilgang på dusj. Lite folk, fant et bord i en krok, en dame satt og fingret med mobilen sin ved nabobordet. FB, som i det samme øyeblikk som han kom inn døra skrudde fullstendig automatisk på dameautopiloten, som om himmelen var skyfri og landskapet lå forlokkende foran ham, så seg rundt. Foreningen MeiteMacken var allerede på dette tidspunkt kun et fjernt og abstrakt fenomen på linje med urolighetene på Sri Lanka eller de skyhøye strømprisene på denne tida.

 

FB hadde ikke engang satt seg. ”Er det meg du sender sms til”? Fnis – eh – nei. ”Send SMS til meg, så skal jeg sende til deg...”. Vi andre ventet bare på den om at hvis jeg kan få se din så kan du se min... Med en slikt opplegg gikk det ikke mer enn 30 sekunder til at dama satt midt mellom oss. Fra Gryllefjord, 25 år, passe ok, ikke helt av den streite sorten. ”Jeg kjører kombinert”, sa jenta etter å ha vært litt innom det mer kjønnslige. Kjekt, her er det muligheter for alle og enhver, da vi nå forstod hva dette kombinertgreia gikk ut på.  Hun hadde sprengt bort 3 fingre på ene hånda for et par år siden, etter å ha fundert på jækelskap med bruk sprenghetter ute i Gryllefjord, sammen med en eldre bror. Og alkohol var nok absolutt et kjært bekjennskap, forsto vi. Men etter hvert skulle hun hjem og dusje, treffe en annen gryllefjæring av samme sorten, og komme tilbake igjen. Det var det...

 

Pils ble kjøpt i baren, men halvminuttet etter var Frank vekke...og der satt han ved siden av to damer ved bordet bak oss. Han hadde, utrolig nok, åndsnærværelse nok til å vinke oss bort dit, og i første omgang gikk Bjørn, mens vi andre to avventet litt. Dog gikk vi også over etter hvert. Damene var fra Silsand, den ene hadde nettopp ”slått opp” og flyttet hjem fra Stavanger for å passe sin syke mor, og var litt ”manneskeptisk” ifølge venninnen, som jobbet som lærer på Olsborg – skilt – to barn.

 

Musikken var forresten meget bra, live, to karer sang og spilte gitar, kjente låter fra 60- til 90-tallet. Bjørn fikk vise sine tildels gode swing-teknikk. FB også, men tilsynelatende mer improvisert. Det må jo også bemerkes at det ble spandert atskillig på damene, spesielt FB er ikke den som fikler mye med kortet før han høvler over kortleseren.

 

Utover kvelden og natta ble det litt mer uorganisert, for å si det slik. Virket som om det var godt med hunkjønn i dag, venninnegjenger i sin beste alder – faktisk mange i 40-åra, så det ut til. Det stod bl.a. et utmerket beite ved baren, og siden enkelte fikk en magefølelse av at aktiviteten rundt de to silsand-damene kunne møte på kvist, bar det dit for noen av oss. En skikkelig lekker og mørkhåret lærerdame sugde seg litt innpå FJ. Sekretæren må bemerke, at siden musikken var så inn i helvete høy, så var det knall umulig å kommunisere et pip, selv om noen skrek en rett inn i øret. Sabla frustrerende. Det må også sies at FJ, også en som ”i utgangspunktet” er klar for sprell, fikk kjørt seg fint på dansegulvet.

 

Kl. halv 3 på natta var det slutt. Nydelig vær, lyst, varmt, mye folk kaukende ute. Men FB måtte denne gangen gi seg med uforrettet sak, og etter litt ha-det og godnatt, ble det ringt etter samme taxi fra Sørreisa. Og nærmere 4 på morran bar det oppover bakkene til Stabbursvannet igjen.

 

Faktisk en veldig fin tur, ikke minst siden det var hyggelige og lettliva folk (dvs. damer) sånn henimot vår alder, med mye trøkk og leven. Joda, de nordnorske har en liten ekstra tøtsj som søringer mangler. Sekretæren vil på vegne av alle få takke FB for den rundelige sponsingen av taxi – ca 900 kroner. Mange takk!

 

Lørdag 12.8

Gruggen!! Opp i 11-tida. Formen var sånn passe for hundspilling – fram til i 3-tida. Som vanlig på lørdagsettermiddagen, så kommer Aud, Ingvald og Johanne oppover i 5-tida til middag. Og lørdagskokken er som vanlig Frank J., så han satte litt i gang mens vi andre gikk og fisket. FB fikk et par fine 4-poengere på en liten 7-grams stingsild, Yngve fikk 2 på langstang i bekken. FB’s fangst gjorde at han nærmet seg stygt FJs fiskeledelse. I halv 5-tida var vi oppe ved hytta igjen, ryddet, gjorde fisken klar. En god porsjon smør og grønnsaker i bunn av folie, fisk og rømme på toppen, pepper og salt. På rista over utegruva med hele greia. Gjestene kom presis, og det ble dandert 8 folieporsjoner på en passe lang fjøl, en porsjon til hver. Vin og øl til.  Snakk om opplegg! Det var rikelig, for å si det slik, og det var bare såvidt det var plass til kaffe og sjokoladekaka til ho Aud. Trivelig å ha gamlingan på besøk.

 

Men i 7-tida er besøket over, for da trenger gjerne andre gjøremål seg på. Hva nå? Lørdagskveld og allting. Hund? Fisking? Og hva med bowlingen? Jo, den bowlingen måtte vi jo ha, og Ottos..? Denne gangen hadde vi vært så lur at Bjørn kjørte gjestene ned, og dermed hadde vi bil – med Bjørn som sjåfør. Så dro vi i 8-tida, til bowlingen først. FJ og Yngve hadde vært innom denne sporten tidligere, FB påstod det samme (?), mens Bjørn aldri tidligere hadde stukket fingrene inn i de tre hullene, og kula ramla rett som det var i renna. Det ble som ventet en jevn batalje mellom Yngve og FJ, der førstnevnte dro det lengste strået, i omtrent siste kastet.

 

Så var det bort til Ottos’ i 11-tida, oppglødd etter gårdagens evenementer. Enda mer guffen i odøren enn dagen før, enda mer skjeggete og uflidd, i fleece-genser og blodstenket fjelljakke. Ikke det store sjekkeantrekket akkurat. En titt innom viste nesten tomme lokaler, og de som var der var gubber mellom 30 og 50, diffuse typer. Ingen aktuell plass. Vi så oss om på hotellet ved siden av, men der så det også stusslig ut. Men etter hvert gikk vi inn gratis på Ottos, under det påskudd å kjøpe en pizza. Og plutselig, i 12-tida, rant det inn med folk. Men dessverre, bare ungfrø i 18-20-årsalderen. Det er bare å innse at det toget er gått... Men det kom også noen litt endre, men i par, så det ut som. Senjaværinger, hyggelige folk. Dog, var det ikke ei der som så litt ledig ut??? FBs nese trengte ikke mer enn noen sekunder på å lukte lunta, og så var det på’an igjen. Full runde, Frank ordnet med runder på 8-10 pils på bordet – til alle som vil ha, Corona-øl til 69 kroner flaska. Men vi andre synes at klientellet stort sett ikke matchet helt, så vi var litt innstilt på å ikke drøye for lenge. Det ble gjort forsøk på å få formidlet budskapet til FB, men han hadde allerede meldt seg ut av denslags snakk – han hørte ikke engang. Så vi ventet utafor en stund, ringte, før vi rullet tilbake igjen til Stabbursvatnan, i halv-2-tida, uten FB. Der ble vi sittende enda et par timer og småprate og nippe til litt væske, før det ble leggetid. Hyggelig det og.

 

 

Søndag 12.8

Sekretæren våknet i 9-tida, av en del styr og alo. Og der kom Frank ramlende hjem igjen. Drevet på med? Jo, den dama, joda, det ble litt... Ja ikke vet vi hva som er sant, og strengt tatt vil vi ikke vite det heller. Men i forbausende god form var han, klar for frokost. Vi forsøkte å få han til å teste haillet han nå skrøt fælt av, nedi rått-tjønna rett nedi bakken. Fikk han noe der, ja så var saken klar, og vel så det. Men det ble det naturligvis ikke noe av. Det ble forresten mye vas, og vi viste ikke ordet av det før Frank kubbet av på sofaen og snorket høylytt. FJ benyttet anledningen til å ta mobilen til karen, tok opp en filmsnutt, og sendte det til de folka han hadde vært i kontakt med i de siste, bl.a. til den gryllefjorddama. Det tikket inn litt sms’er… Ja-ja – uskyldig moro.

 

Så var det å få ferdiggjort hundspillingen, og det gikk greit. Veldig jevnt, helt til siste kort var spilt. Og det skulle ryddes og det skulle kostes. Det ble lite tid med å få gjort ferdig de to siste enkeltkonkurransene, og de tok vi nedover bakkene i bilen. Frank B og sekretæren dro til ho Johanne for kroppsreingjøring, mens de to andre dro til Aud og Ingvald i samme æren. Deretter samlet vi oss i nyhuset til sistnevnte. Sol og nydelig vær.

 

Og da gjenstod det bare at folket dro hver til sitt. FJ via Alta til Kokelv, FB til Finnsnes, der han hadde bestilt rom, for forretninger (?). Vi to andre skulle reise tilbake først på tirsdagen.

 

 

Konkurranser

 

1.Fisking

Antall timer tilbrakt ved vannkanten var bemerkelsesverdig få denne gangen. I ”gamle” dager var FB og Bjørn oppe i 5-tida for å få med seg morrabittet, for å få et visst tak på de to andre som ikke giddet det morrastyret. Det meste av fiskingen ble unnagjort allerede på torsdagen, selv ikke stasørreten i Øvre og Nedre Meitemacktjønn fikk besøk. Veldig betenkelig. Er konkurranseinstinktet erstattet med en makelighet som siger inn i kropp og sjel?

 

Nåvel – her er resultatet:

1. Frank J. og Frank B.

27 fiskepoeng

9 poeng

3. Yngve

18 fiskepoeng

6 poeng

4. Bjørn

3 fiskepoeng

4 poeng

 

Bare for å rekapitulere reglene: Fiskepoeng utregnes på grunnlag av antall fisk og størrelse. Førsteplass i konkurransen gir 10 poeng, andre plass 8 poeng etc. Delt førsteplass gir 9 poeng til hver.

 

FJ ledet egentlig fiskekonkurransen greit frem til lørdagen, men mens han ordnet til middagen, så var vi nede i Stabbursvannet og fisket, og her var FB heldig og dro opp noen bra fisker som dro opp totalsummen. Så dermed ble det uavgjort. Bjørn hadde denne gangen ikke den store uttellingen, storfisker med flue og dupp som han er. Denne gangen var det mest sluk som gjorde susen, og som kjent kan gud og hvermann kaste ut en sluk... Tilfeldighetene slo nok ut denne gangen, og dermed var det disse to karene vant.

 

2 Hund

Som så mange ganger ble hundkonkurransen en jevn batalje. Denne gangen lager vi en tabell som viser omgang for omgang:

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Sum

Frank B

I

II

III

I

II

0

II

III

I

II

17

Frank J.

I

0

0

0

III

III

II

II

I

III

15

Bjørn

0

III

I

III

I

0

II

0

I

I

12

Yngve    

III

0

II

I

I

0

III

0

III

II

15

 

Litt forklaring. Det spilles 10 runder, der den som får tre enkelttap taper en runde (vist som et uthevet III-tall). Som man ser tapte Yngve den første, Frank J. den siste. Totalt antall enkelttap i summen til høyre. Men det er primært ikke antall enklettap som er avgjørende, men hvor mange ganger man har tapt tre ganger i hver av rundene. Bjørn og Frank B. har to slike tap, Yngve og Frank J har tre tap. Og i tilfelle likhet blir det antall enkelttap som bestemmer. Yngve og Frank har altså begge tre tap, og 15 enkelttap, og det blir lik poengsum, og dermed delt 3-plass. Og Bjørn har færre enkelttap enn Frank B, og vinner av den grunn.

 

Resultat:

1. Bjørn

10 poeng

2. Frank B.

8 poeng

3. Yngve og Frank J

5 poeng

 

 

3. Tilleggskonkurranser

Bowlingen på Finnsnes var den første. Tre serier ga en poengsum på 374 på Yngve, 360 på Frank J., 271 på Frank B., og 267 på Bjørn. De to første var nok de mest erfarne bowlerne, og det ga også resultatet en pekepinn på.

 

De to siste konkurransene ble det tidsknapphet på. Den første bestod å gjette antall blader på ei grein. Her var Frank J. nærmest. Den siste konkurransen gikk ut på å gjette antall trafikkskilt fra Nordlia til bygda, og det var faktisk ganske mange... Ikke de beste tilleggsøvelser denne gangen.

 

Resultat:

 

Bowling

Bladtelling

Trafikkskilt

Sum

Poeng

1. Frank B.

3

1

2

6

5

2. Bjørn

4

2

1

7

4

3. Frank J.

2

3

3

8

3

4. Yngve

1

4

4

9

2

 

Frank B vinner altså med lavest sum her.

 

 

Totalresultat:

 

Fisking

Hund

Tillegg

Pluss/minus

Sum

1 Frank B.

9

8

5

-2

20

2. Bjørn

4

10

4

0

18

3. Frank J.

9

5

3

0

17

4. Yngve

6

5

2

0

13

 

Generalsekretæren, i år Yngve, har jo myndighet på dette med å tildele pluss/minuspoeng, som går på den generelle høviskhet og adferd, som gode representanter for bygda vi er oppvokst i. Her må nok FB trekkes 2 poeng fordi han kun konsentrerte sin oppmerksomhet om andre ting enn medlemmenes ve og vel på våre kveldsturer til Finnsnes. Ikke bra – det blir to poeng minus i protokollen

 

Det meddeles herved at Frank Bersvendsen er årets MeiteMack !  Vi gratulerer. Trofeer ble overrakt.

 

 

Da ses vi i 2007. Ny generalsekretær er Frank Bersvendsen.