Referat fra turen
Sørreisa var turen lagt til i år.

 

Referat fra MeiteMackens Venner tur, 2008

 

 

Årets tur ble lagt til Sørreisa, med Johnstua som base camp. Det bør allerede nå, i tilfelle leseren skulle ha andre forventninger, informeres om at årets tur var meget "streit". Altså lite utagerende adferd fra deltakerne. Så de som kun er interessert i pikante avsløringer i utelivet eller dertil tilhørende aktiviteter, kan herved gå til en annen nettside, eller ta en spasertur, en lur på puta eller noe sånt. Angående det utsvevende livet, der begrenses jo aktiviteten siden Bjørn og FJ jo er bundet til stabile relasjoner. FB har jo en noe ferskere relasjon, har vi forstått, og som det bør vernes om, så godt det lar seg gjøre ut fra et noe krokete utgangspunkt, mens sekretæren (undertegnede) strengt tatt har frihet til å gjøre det som skulle falle seg inn. Dog, enkelte poengterte at sekretæren stadig var frampå med sms-aktivitet. Mistenkelig!!

 

Onsdag 13.08

Både Bjørn og Yngve var kommet opp noen dager tidligere, vi var til og med på Rabban og plukka vel 4 kilo moltebær hver. FJ kom fra Finnmark og FB fra Bardufoss på kvelden. Etter en tur hos ho Johanne B. til litt kaffe og kake og vaffel gikk veien til Johnstua. Innkjøp var allerede gjort klart.

 

Første kvelden bærer vanligvis preg av at det er ett år siden forrige gang, og det har skjedd mangt og meget i løpet av året som må tas opp til drøfting. Det som også er vanlig, er en vel aktiv start på væskekonsumet, som bestod av 1 whisky, 1 cognac, 3 liter vin og en god del 6-pack med Mack. Men etter hvert ble kortstokken funnet fram, og da gikk det slag i slag utover kvelden og natta, helt til kl 03. Skjer mye videreverdigheter under slike hundrunder, småvas og episoder, som referenten ikke husker lengre, og ikke egner de seg alltid på trykk heller.

 

Torsdag 14.08

Opp kl 9.30, og blandings-drikken natta før satt godt i fremdeles, spesielt i hodet. Men en solid runde med egg og bacon hjalp godt på. Etter en kortrunde gikk veien opp til Sommerrovatnet, rett bak Vakkerhumpen. Fint vær, men dårlig bitt. FJ og FB fikk en fisk hver. Etter en tid gikk veien til Jonvannet, uten noe napp. Men plukket litt multe. Tilbake på hytta kl 15. Pga mager fangst ble det egg og bacon også til middag, multe med melk og fløte til dessert. Det gikk ikke lang tid før hundspillingen var i gang igjen. Men dagen er enda ung, og i 20-tida gikk vi ned i Stabbursvatnet. Beit litt, men veldig mye smått som går ut igjen. Men Yngve fikk en ok 4-poenger, dvs over 400 gram. På hytta igjen ble det tid for øl/vin/whisky/cognac - alt etter smak og behag, og kortspilling til. I seng halv 2. En fin dag!

 

Fredag 15.08

Det vanlige; egg og bacon, småsurr og vås, kortspilling. FB måtte ned til bygda en tur; nye støvler, sluker, gummimakk med lukt (???), samt feiring av 3-års jubileum for Sørreisa-avdelingen av TopTemp. Kjørt opp igjen av Stig Knutsen. Imens var vi andre nedi Stabbursvann igjen, men nå var det knapt noe brukbart å få,  så turen gikk like godt opp til hytten igjen. Varme på gruva, og nye hundrunder utpå kvelden.

 

Det var under en disse rundene at FJ presterte å ikke få et eneste kort i første del av en hundrunde, noe som kvalifiserer som tap. Men... jaggu klarte han å få tak i trumpfen, dvs. ett kort på hånda, og rask exit ut av den runden. Godt gjort!! Det var også her at Yngve, etter å ha blitt tidlig ferdig i et par runder, fant fram mobilen for å sende en sms for å slå ihæl dautida. Og sms'er fra sekretæren er ikke akkurat "Hallo! Står til?" Nei det er lange og grundige utredninger, helt uten bruk av vederstyggeligheter som ordliste - hardcore sms-bruk med andre ord. Det tar tid... Og da hele greia var klar til å sendes, røska FB mobilen ut av hendene på sekretæren, og bøllet rett på av-knappen...  Dermed rauk på jo en hel litterær avhandling rett ut i lause lufta. Riktignok var det sekretærens jobb å å foreta kortstokkinga, men slike udannede inngrep i privatlivet kunne ikke aksepteres uten videre, så sønn til han Kåre og ho Dagny fikk seg en tung neve i låret og opptil flere spark på skinnleggen. Vel fortjent, vil alle vettuge mennesker si. Snakk om oppførsel, grensende til usivilisert, vil sekretæren nesten si. Ingen direktør verdig!

 

Nå er det slik at fredag er den eneste kvelden der puben i Sørreisa er åpen. Dog luktet vi møkk og drit og svette lang vei, men..... Ikke uventet var FB mest på hugget, men en øl eller to på bygdas pub - greit det! Og i ellevetida var Stig K. og  hentet oss. Men akk, det var syltynt befolket på puben! Eneste kjente var Halvard Richardsen, han er jo akkurat som før. Fast kunde. Fant oss et bord, og etter hvert kom det inn stadig flere folk. Men kun ukjente mennesker, de fleste mellom 20 og 30. Strengt tatt er uflidde femtiåringer temmelig på sidelinja blant et slikt klientell, på grensen til det patetiske, må man nesten si. FB måtte jo innom et bord med 4 unge pene damer rundt de 20, men ingen enkel sak... Vanskelige arbeidsforhold. Veldig stor overvekt av menn var det i tillegg. Men helt greit egentlig, ok å observere stemningen på bygdas pub, en pub godt ute i periferien verden. Vi hadde jo alle tråkket rundt i bygda, men festlighetene hadde andre former på 70-tallet, om det nå var i de private hjem, på Høllanes eller på UL Solglimt. Så i 02-tida bar det i Ole Harry's taxi tilbake til hytta igjen, sånn passe "på druen". Og etter å ha memorert kvelden, og minnet om de gamle dager, bar det etter hvert til sengs med gjengen. Det var bedre i gamle dager, vil jeg si...

 

Lørdag 16.08

Etter frokost ble det diskutert dagens gjøremål. Problemet var at gjestene som skulle komme kl 17 ikke kunne serveres det vanlige ørretmåltidet, av den grunn at vi ikke hadde nok ørret... Det har ALDRI hendt før!! Som løsning på det problemet ble det bestemt å gå innover til Øvre og Nedre Meitemack-tjønn. Problemet her er at dette er to veldig små vann, ikke plass til fire stykker som pælmer sluker uti. Dermed trekte vi lodd, dvs de to som trakk høyest kortverdi gikk til det nedre vannet (der hytta til Andreas Nordhaug ligger), mens de to andre måtte til det øvre vannet, som er mindre og der fisken er også litt mindre i snitt. Og de to heldigste var Yngve og FJ som skulle gå til det nedre vannet - lovende!! Vel fremme, der var sannelig Andreas N. på hytta!!! Da var det bare å forhøre seg om vi kunne fiske litt. Men nix, vannet var privat og han har selv satt ut fisk og kultivert vannet. Dermed ble det bråstopp i planene og våre sjanser i fiskekonkurransen var dermed sterkt redusert. Vi gikk dermed opp til det øvre vannet, der det strengt tatt bare er et par steder å få kastet ut pga. kratt og busker uti vannet. Og her var allerede FB og Bjørn i gang med å bøtte inn fisk, for biteviljen er det lite å utsette på her. FB fikk riktignok litt fisk også, mens sekretæren ble stående og kaste sluken i samme hull hele tiden, og det holder jo ikke! Dermed ble jo fiskekonkurransen avgjort på kortverdien vi tilfeldigvis trakk, og av at Herr Nordhaug hadde forvist to av oss fra vannet sitt. Og Yngve, som i det atskilling mer krevende Stabbursvannfisket lå best an, ikke uventa, dermed ramlet nedover lista, og da også snella sa takk for seg, så det dystert ut for sekretæren. Vel vel, skjebnen er uransakelig, heter det vissnok. Det kommer nok nye sjanser.

 

Tilbake til hytta og rett i ryddinga og matlaginga. Den vanlige FJ-varianten: To fisk, gulrøtter, løk, persille, vårløk, sitron, rømme, smør, salt og pepper. 6-7 slike. Alt innrullet i folie, og på utegrillen med det. I tillegg noen sprøstekte ørreter i panna.

 

Så godt som alt klart til gjestene kom, dvs. Ingvald og Aud, kona til Bjørn, Marianne. Denne gangen var ikke ho Johanne med. En del alo blir det jo med alle folka. Særlig Aud er jo frempå. Sekretæren hadde jo noen dager før, helt tilfeldig, truffet på to multeplukkere oppå Heia, hvorav den ene viste seg å bli enke for halvåret siden. Og da denne var naboen til Aud..., da er jo spleisinga i godt i gang. Her var det bare å slå til, både for den ene og den andre; felles tur- og fjellinteresse, fiskeinteressert (hadde eget fiskeval i Målselva!!), etc etc. Bra vi har omtenksomme slektninger...

 

Vel forsynt alle sammen, dro gjestene ned til bygda igjen, inkludert Bjørn. For kortspillinga sin del var det noe uheldig da vi enda hadde igjen to runder med hund. Istedenfor ble det en rolig og fredelig lørdagskveld, de siste Mackene ble drukket opp, og kortspillet ble erstattet med et par runder med LUDO!!! Det ligger jo et gammelt ludospill på hytta som tyskerten etterlatte seg i 1945.. Solide whermacht-saker! I seng kl 01.

 

Søndag 17.08

Søndag er ryddedag og hjemreisedag. Bjørn hentet oss kl 12, etter at vi hadde balt med å trille stein til hytta, til bruk for en liten terrasse, var tanken til sekretæren. Får se hvordan det går til sommeren.

 

Dermed var årets tur slutt. Vi kjørte ned til bygda og FJ tok båt til Tromsø, fly til Alta og bil de 15 milene til Kokelv. FB tok veien sørover, noe også Bjørn og Yngve skulle gjøre på mandagen.

 

Da ønskes medlemmene hell og lykke på alle livets områder i det kommende året, og velkommen igjen i 2009 til nye sprell og fisking og kortspilling.

 

 

 

Konkurranser

 

1. Fiskekonkurranse

 

 

Poeng i Sabbursvann/Sommerrovann

Poeng i Meitemacktjønn

Sum

1 Frank J.

1 1 1 3

1 1 2 2 2 2 2 3

21 poeng

2. Frank B.

1 3

1 1 1 1 1 1 1 2 2 2

17 poeng

3. Yngve

1 1 1 1 1 4

1 1 1 1 2

15 poeng

4. Bjørn

1 1 1

1 1 1 1 1 1 2 2

13 poeng

 

For å illustrere utslaget av et par timers fisking i Meitemacktjønnene er poengene fordelt som ovenfor, og viser med all tydelighet hvor det er fisk å hente. Vinner ble Frank J. Til orientering står tallene for fiskens størrelse, altså et ett-tall er mellom 100-200 gram, 2-tall mellom 200-300 gram etc. I tillegg viser dette antall fisker som ble tatt. Her ses tydelig hvordan den ene og korte turen til Meitemacktjønnene slo ut.

 

 

2 Hundkonkurranse

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

SUM

1 Frank B.

I

 

I

II

I

I

I

II

9 enkelttap

2. Bjørn

III

 

III

 

I

I

I

II

11 enkelttap

3. Frank J.

 

III

I

I

III

III

I

I

13 enkelttap

4. Yngve

II

I

I

III

I

I

III

III

15 enkelttap

 

Statuttene sier at det skal gjennomføres 10 runder. De to siste rundene ble imidlertid ikke spilt pga tidstrøbbel, så slik sett ble konkurransen dessverre amputert, og resultatlista hadde sannsynligvis sett helt annerledes ut dersom vi hadde fått med oss de to siste rundene. Vinner ble Frank B. Han har ingen "trepoengere" på de spilte åtte rundene, og det er imponerende. En trepoenger får den som først får tre enkelttap (er uthevet). Bjørn har to, Frank J og Yngve har begge 3 trepoengere, men Yngve har flere enkelttap, og får dermed den lite smigrende fjerdeplassen.

 

3. Tilleggsøvelser

 

Det ble dårlig tid til å få ordnet med tilleggsøvelser, som kun gikk ut på å anslå visse lengder. Den første konkurransen var å anslå lengden på en stokk som gikk fra gulv til tak i hytta, den andre gikk på hyttas bredde, og den tredje på lengden på Mack-skiltet. I denne konkurransen, tildels skjemmet av uklarheter på hva som skulle måles, fikk FB og Bjørn 4.5 poeng, FJ 3 poeng og Yngve 2 poeng. Neste gang må vi sannelig finne på noe mer allsidig og utfordrende enn slikt tullesyssel!

 

 

Sluttresultat, konkurranser

 

Rangering

Fisking

Hund

Tillegg

Sum

1. Frank B

8

10

4.5

22.5 poeng

2. Frank J

10

6

3

19 poeng

3. Bjørn

4

8

4.5

16.5 poeng

4. Yngve

6

4

2

12 poeng

 

Seier i fisking og hund gir 10 poeng, andreplass 8 poeng etc. Seier i tilleggskonkurranser gir 5 poeng, andreplass 4 poeng etc. Ved likhet i resultat må poengene deles. FB vant altså kortspillinga, FJ vant fiskinga.

 

Dermed var det bare å gratulere Frank B for seieren i årets MeiteMack-konkurranse. Godt jobba! Spesielt i hund-konkurransen virker FB utilnærmelig.

 

Dessverre ble det ikke tatt noen bilder på årets tur, av den enkle grunn at ingen hadde kamera med. Noe mobilfotografering, men det blir det bare tull med Dette er egentlig fullstendig utilgivelig, for bilder er god dokumentasjon for de senere dager i livet og for de kommende slekter og slekters gang. Digitalt kamera er påbudt til neste tur!!

 

 

Yngve Bersvendsen

sekretær/referent